Begin februari opent LaLotta in Utrecht het allereerste Pinsaria restaurant van Nederland. Hier staat de oeroude Pinsa Gourmet op het menu, een pizza die zich onderscheidt van de reguliere pizza door de luxe toppings en een deeg met een uniek rijpingsproces en maximale hydratatie. Dit maakt deze pizza rijker aan voedingsstoffen en lager in calorieën. Geen enkel ander restaurant in Nederland serveert deze vorm van authentieke oerpizza. Het pand aan de Jan van Scorelstraat, waar voorheen het met een Michelin Bib Gourmand bekroonde ElVi huisvestte, is door LaLotta de afgelopen maand geheel verbouwd tot Pinsaria en apart afhaalrestaurant. Naast de Pinsa Gourmet serveert LaLotta ook een reguliere pizza gemaakt van hetzelfde pinsa romana meel, maar met een lagere hydratatie. Elke pizza is ook verkrijgbaar als glutenvrij of volkoren. Er wordt voornamelijk gewerkt met ingrediënten van eigen Utrechtse bodem.

Pizza als gezonde maaltijd

Eeuwen geleden beschouwden de Italianen de pizza als een gezonde maaltijd. De pizzabodem werd gemaakt van de hele graankorrel. Rijk aan gezonde voedingsstoffen. In de moderne pizza is die gezonde basis, omdat die vooral bestaat uit simpele koolhydraten, bijna nooit terug te vinden. Door te werken met de volle korrel, een eigen moederdeeg en een rijping van minimaal 48 uur, gaat LaLotta terug naar de oorspronkelijke ‘oerpizza’. Elke oerpizza is beschikbaar in oeroud gemengd meel, volkoren, pinsa romana of glutenvrij.

Pinsa Romana; pizza 2.0

Het recept van de pinsa dateert uit het oude Romeinse Rijk. Met nieuwe ingrediënten en moderne technieken keert de pinsa terug in de hedendaagse tijd. Het deeg voor de pinsa onderscheidt zich van de reguliere pizza door de hoogst mogelijke hydratatie (85%) waarbij het deeg nog nét te bewerken is. Dat maakt dit type pizza niet geschikt voor take-out of delivery, maar wel voor in de Pinsaria. Hoe hoger de hydratatie, hoe luchtiger het deeg en smaakvoller de korst. Omdat het pinsa-deeg voor 85% uit water bestaat is er minder meel nodig. Dit scheelt in calorieën ten opzichte van de reguliere pizza.

Stadslandbouw, van bodem tot bord (en terug)

De gebruikte ingrediënten zijn vooral afkomstig uit Park Transwijk in Utrecht waar op ca 1 hectare grond biologisch wordt geteeld. ‘Van Bodem tot Bord’ is een project van LaLotta en Food for Good. Het gezamenlijke teeltplan wordt in Park Transwijk, Kanaleneiland, uitgevoerd door wijkbewoners en mensen uit een kwetsbare doelgroep. De oogst wordt met liefde bereid en in samenwerking met professionele koks verwerkt door mensen met een beperking.

Met het overgebleven deeg en pizzaresten wordt gas gewonnen in de broodvergister en de koffiedrap wordt gebruikt voor de groei van oesterzwammen.

Over LaLotta

LaLotta vindt dat een gezonde pizza bijdraagt aan een verantwoorde levensstijl en ziet het als haar verantwoordelijkheid om eerlijke, gezonde voeding te bereiden en te laten proeven door zoveel mogelijk mensen. LaLotta gelooft daarnaast in een samenleving waar niemand wordt uitgesloten, waar iedereen kan groeien en waar mensen samenwerken om een eerlijk eindproduct te realiseren. Dit doet zij door te investeren in persoonlijke ontwikkeling, opleiding en praktijkervaring wat leidt tot meer kansen op de arbeidsmarkt of zinvolle dagbesteding. Om ervoor te zorgen dat leerlingen die kansen ook benutten, wordt er veel aandacht besteed aan de begeleiding naar werk. door het creëren van werkervaringsplekken en het bieden van een professionele pizza-opleiding waarbij het maken van een gezonde en verantwoorde pizza centraal staat.

LaLotta is winnaar van de gezondste pizza van Nederland 2015, lekkerste pizza van Nederland 2016 en winnaar van het NK pizzabakken 2016.